News detail

Lotto WDSF World Breaking Championship 2023: Leuven drie dagen in de ban van beste breakers ter wereld
25/04/2023

Van vrijdag 22 tot en met zondag 24 september zakt de absolute wereldtop in het breaking af naar Leuven. In het Lotto WDSF World Breaking Championship 2023 strijden ze in 1-on-1 battles om de wereldtitels, zowat 10 maanden voor de sport zijn intrede maakt op de Olympische Spelen in Parijs. De winnaars in Leuven plaatsen zich overigens automatisch voor de Olympische Spelen.

Breaking, zoals de officiële naam luidt van wat vaak als breakdancing wordt omschreven, is de originele hiphopdansvorm die acrobatie combineert met creativiteit. Breakers creëren hun eigen unieke moves en zoeken naar hun persoonlijke manier van beweging, hun eigen stijl. De beste 150 b-boys ter wereld en de beste 100 b-girls zijn drie dagen lang in Leuven te zien voor dit eerste WK in Vlaanderen. De hele stad wordt dan ondergedompeld in een urban sport- cultuursfeer, net op het moment trouwens dat hiphop zijn 50e verjaardag viert.

Het Ladeuzeplein, vorig jaar al het decor voor Unbreakable - de belangrijkste internationale battle (competitie) in België -, is ook nu het zenuwcentrum van het Lotto WDSF World Breaking Championship 2023. Rond een overdekte arena bieden tribunes plaats aan 2500 toeschouwers, die het spektakel gratis kunnen volgen. Voor de beide avondsessies, op zaterdag en zondag, kan wie wil wel een plekje reserveren: je betaalt 7,5 euro en krijgt die ter plekke terug in drankbonnetjes. Reserveren kan vanaf nu via de website www.worldbreakingchamps.com.

Op vrijdag zijn er de trainingen (open voor het publiek), zaterdagmiddag beginnen de competities met in de avondsessie de top 32-ronde. Op zondag strijden de beste 16 b-boys en b-girls in de diverse categorieën tot en met de finales ’s avonds om de wereldtitels en de daarbijhorende spots op de Olympische Spelen.

De rest van het Ladeuzeplein wordt ingenomen door het public village met drank- en eetstanden en tal van activiteiten. De gaanderijen van de universiteitsbibliotheek wordt de opwarmingszone. Op tal van pleinen vinden side-events plaats rond de 4 elementen van hiphop (breaking, mc-ing, dj-ing en graffiti) met ook diverse workshops. In het stadspark is het aan de kids met o.m. een voorronde van het VK Kids 1 on 1.

In het Depot vinden dan weer concerten en afterparty’s plaats. In het kader van 50 jaar hiphop zullen op zaterdag- en zondagavond legends uit de hiphop optreden om het Lotto WDSF World Breaking Championship 2023 met een knal af te sluiten!

Michel Francken, CEO events bij Golazo/Sportizon: “We zijn al 18 jaar actief in het breaking en dus heel blij dat we een WK naar Vlaanderen kunnen halen, het jaar voor de sport zijn intrede zal maken op de Olympische Spelen. Deze sport is – net als het succesvolle WK 3x3 vorig zomer – heel belangrijk om urban sports bij een hele brede laag van onze jeugd verder bekend te maken als erg toegankelijke sport. Met dit WK als uithangbord willen we het breaking alle kansen geven om een plaats te veroveren in het sportlandschap.”

Vlaams minister van Sport, Ben Weyts: “In 2024 staat Vlaanderen in Parijs voor de Spelen, maar in 2023 komt de hele wereld naar Vlaanderen voor een spectaculair voorsmaakje van de Spelen: het WK breaking. Dit past in een breder beleid om topsportevenementen naar Vlaanderen te halen. Zo versterken we onze uitstraling in het buitenland en in het binnenland maken we talloze toeschouwers warm om zelf ook in beweging te komen. Zeker met eigentijdse sporten zoals breaking spreken we kinderen en jongeren aan.”

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir: “Als men denkt aan Vlaanderen en sport, dan zal men in het binnen- en buitenland denken aan de koers of het voetbal. Maar Vlaanderen heeft veel meer in zijn mars, ook nieuwe ‘urban’ sporten floreren hier, en dat mag gezien worden. Daarom hebben we twee jaar geleden met de Vlaamse Regering geprobeerd het wereldkampioenschap breaking naar hier te halen. Die inspanning werpt nu zijn vruchten af: deze zomer zal Leuven het eerste WK breaking in Vlaanderen organiseren. Het WK van een jonge sport in opmars zal er zeker voor zorgen dat een relatief jonger internationaal publiek Vlaanderen leert kennen.”

Burgemeester van Leuven Mohamed Ridouani: “Na het fantastische WK wielrennen in 2021 mogen we ons dit jaar opnieuw opmaken voor een geweldig wereldkampioenschap breaking. De sport wordt olympisch in 2024. Het niveau zal dus ontzettend hoog liggen. Maar breaking draait om meer dan enkel het sportieve. Breaking draait om positieve waarden, zoals inclusiviteit, respect, lef en creativiteit. Waarden die ook in het DNA van Leuven zitten.”

“De liefde tussen Leuven en urban sports is groot”, vult schepen van Sport Johan Geleyns aan. “Geen wonder dat één van de belangrijkste breakingevenementen ter wereld, Unbreakable, in onze stad ontstond. Op pleintjes sporten, op een ongedwongen manier, brengt jongeren samen en wint aan populariteit. Als voormalige Europese sportstad trekken we de kaart van urban sports, door deze zomer in Wilsele een gloednieuw urban sports park te openen, maar evengoed door extra skateplekken te voorzien en door speelterreinen zo in te richten dat je er welkom bent om te komen basketten, steppen of breaken. De komst van het WK breaking is een opstap naar veel meer.”

“Lotto is al tientallen jaren een onmisbare waarde in de sport en sportbeleving in ons land. Onze financiële bijdrage aan meer dan 25 sportfederaties is het mooiste bewijs van dit engagement. Daarnaast zetten we als partner van Team Belgium mee onze schouders onder de atleten die zullen deelnemen aan de Olympische Spelen 2024 in Parijs. We zijn dan ook zeer trots om een dynamische sport als breaking te kunnen ondersteunen op het pad naar die Olympische Spelen. Dat het Lotto WDSF World Breaking Championship in België plaatsvindt, motiveert de Lotto-spelers én de topatleten en het is alvast een mooie voorproever voor wat we in 2024 in Parijs kunnen beleven”, zegt Jannie Haek, CEO Nationale Loterij.

“Het beste in breaking kunnen vieren in Leuven op het WDSF World Breaking Championship 2023 is erg bijzonder voor de WDSF en de hele breaking community. Het is geweldig om de beste breakers ter wereld samen te kunnen brengen en hen hun skills, atletische capaciteiten en creativiteit te kunnen laten tonen. Het is de best mogelijke promotie voor het breaking, dat een perfecte mix is van kunst en topsport. Wij willen dan ook graag de Belgische Danssportfederatie en Golazo/Sportizon bedanken, hun ondersteuning is van onschatbare waarde om dit evenement waar te maken. We kijken nu al uit naar een onvergetelijk kampioenschap in september”, zegt WDSF-voorzitter Shawn Tay.

Jonny Lekens, voorzitter BDSF en Danssport Vlaanderen: “De mogelijkheid om het wereldkampioenschap breaking te organiseren is een mijlpaal voor Danssport Vlaanderen en een kans om ons land te presenteren als een bruisend epicentrum van culturele uitwisseling, grensverleggende prestaties en organisatorische excellentie.”

Stijn Luyten, technisch directeur topsport Breaking Vlaanderen/Danssport Vlaanderen: “Het WK breaking in Leuven verbindt sport met kunst, passie met uitmuntentheid en de Olympische Spelen met hiphop. Het zal een ongezien spektakel zijn, gedreven door passie, creativiteit en respect. De cirkel is rond, want het WK zal plaatsvinden in Leuven, waar we in 2005 het cultevent Unbreakable, dat tot op de dag van vandaag als een van de grootste en meest toonaangevende battles ter wereld wordt aanzien, uit de grond stampten.”

B-girl Maxime Blieck (Madmax): “Het WK in eigen land is heel belangrijk en het zal een grote eer zijn om daar te mogen staan. Het is heel spannend en bijna ongelooflijk dat het laatste WK voor de OS in ons eigen land zal plaatsvinden. Ik ben heel excited!”

B-boy Cis Backeljau: “Het zal een enorme eer zijn om te mogen deelnemen aan het WK en België te vertegenwoordigen op het grootste podium. Het feit dat het in eigen land plaatsvindt, geeft een extra boost en motivatie, want het maakt dat er meer mensen die dicht bij mij staan kunnen komen supporteren en dat is heel fijn.”

Sporza zendt het Lotto WDSF World Breaking Championship 2023 zowel op zaterdag- als zondagnamiddag en -avond live uit op Eén of Canvas en via livestream op sporza.be.


Alle info en ticketreservaties op www.worldbreakingchamps.com.

Top