NEW BEGINNINGS in de breakingafdeling

admir

De breakingafdeling van Danssport Vlaanderen ontving eind maart het blijde nieuws dat Vlaamse Olympisch hoofdcoach breaking, Admir Mirena, en zijn vriendin Kasia de trotse ouders zijn geworden van zoontje “Ari‘’. Ari is het eerste kindje in het gezin Mirena. ‘Ari’ betekent ook ‘goud’ in het Albanees.

We vroegen onze kersverse papa hoe hij de eerste dagen thuis met zijn zoontje beleeft en hoe het gaat met de voorbereidingen richting Olympische Spelen 2024.

Wat was jou eerste indruk na de geboorte en hoe verliepen de eerste dagen thuis?

Na de geboorte vallen er verschillende gevoelens over je heen zoals bewondering en warmte, maar ook een soort van onbeschrijfelijke ‘magical feeling’. De eerste dagen thuis verlopen momenteel goed. Wanneer Ari thuis kwam, was het natuurlijk even wennen, maar als je erover nadenkt, was de baby al 9 maanden aanwezig in ons huis, alleen kunnen we hem nu ook fysiek vasthouden. Mijn vriendin en ikzelf hebben de voorbije maanden een zeer goede connectie gehad doorheen de zwangerschap en zetten dit nu ook verder. Je kan zien dat Ari nu al een zeer dynamische baby is. Dat komt waarschijnlijk door al onze kleine parties die we gehouden hebben toen hij nog in de buik zat. Op die manier probeerden we hem al voor de geboorte te stimuleren en een connectie met hem te maken.

Hoe voelt het om papa te zijn?

Ik moet nu mijn vaderschapsrol opnemen en ervoor zorgen dat hij gezond en gelukkig opgroeit in het leven. Dat is voor mij de meest ‘honorable and high level task’ die ik op mijn pad zal krijgen. Soms voel ik me angstig, maar het is een gezonde angst: die angst die je voelt als je voor een nieuwe uitdaging staat. Het zijn nieuwe tijden en de maatschappij verandert continu, dus wij moeten daar als ouders ook op inspelen en Ari daarin zijn plaats laten vinden. Het is een verantwoordelijkheid die ik met trots draag, want ik heb altijd kinderen gewild.

Hoe staat het intussen met de voorbereidingen richting Olympische Spelen?

‘In process’. Het team weet wat zijn of haar taken zijn en waar hun verantwoordelijkheden liggen. Alle divisies (sportpsycholoog, mental coach, fysioloog, kine, physical coaches, breaking coaches en de volledige organisatie van Danssport Vlaanderen) binnen het plan zijn goed afgestemd op de noden van de atleet op korte en lange termijn. Het volledige team heeft een goede connectie. We kiezen voor een holistische aanpak om breaking te benaderen. Iedereen vervolledigt de puzzel met zijn eigen stukje onmisbare expertise.

Ervaar je moeilijkheden met de huidige coronarestricties?

We hielden in 2021 reeds 3 Community Net Culture dagsessies, waarbij onze 2 ‘high performance athletes’ en 5 ‘potentials’ van het huidige Vlaams Olympisch Breakingplan aanwezig waren. We werkten daarvoor samen met sportpsycholoog Jon Strubbe en breakingcoach Sam De Waele die ‘Scenario Based Breaking’ gaf, met drummer Lander Gyselinck die rond muzikaliteit werkte, en met Paul Van Dal en Frank Van Oss die onze atleten mediatraining gaven. Wij willen met die sessies een draagvlak creëren voor een bredere doelgroep en investeren in de toekomst. Wij hopen die sessies binnenkort meer open te trekken naar de volledige breaking scene, maar dat kan pas als de covidsituatie verbetert.

Waar zijn de high performance athletes nu mee bezig?

Bgirl Mad Max en bboy Mighty Jim vertrekken, na 3 maanden intensief trainen, voor 2 weken naar Mexico voor een internationale stage bij één van onze Nederlandse ‘Guardians of the plan’ , Xisco Riboch. Xisco was reeds betrokken bij ons plan since day one, en is al op 2 van onze stages een grote meerwaarde geweest. Deze nieuwe stage geeft ons de tijd om de afgelopen trainingsperiode te evalueren en geeft mij ook ruimte om even tijd door te brengen met mijn pasgeboren kindje. Bij terugkomst van onze atleten zullen ze hun ‘fresh energy’ kunnen gebruiken om te starten aan hun nieuw geüpgraded plan. Zo zorgen we steeds voor nieuwe motivatie en voor een continue positieve feedbackcyclus tussen het team en de dansers.

Hoe zie je de combinatie van het vaderschap en de Olympische Spelen?

Ik neem dit mee in mijn journey. Ik ben nu al rustiger, en zelfs humble, geworden door de ervaring. Ik heb ook NOG meer respect voor de vrouwen. They’re incredibly strong! De ervaring als papa zal niet alleen reflecteren in mijn coaching skills, maar mijn coaching skills zullen me op hun beurt ook zeker helpen om een goede papa te zijn. Ik kijk er enorm naar uit dat ik als vader de eerste editie breaking op de Olympics kan delen met Ari. Na mijn vaderschapsverlof blijft mijn vriendin thuis en beginnen we weer op volle toeren met het breaking plan. Ik ben van nature uit een multitasker, dus ik zal niet alleen mijn coachrol opnemen, maar er ook steeds zijn als papa. Alles moet in evenwicht blijven.

Misschien kunnen we Ari zien als breaker op de Olympische Spelen 2040?

Haha. Hij heeft natuurlijk al een goede voorsprong als hij zo vroeg kan trainen met de papa. Als ik eerlijk ben, mag hij kiezen wat hij doet, maar ik ga hem zeker proberen ‘sparken’ om die richting op te gaan. Er zijn veel mogelijkheden thuis om hem creatief en sportief te stimuleren. Het blijft belangrijk dat het organisch en uit Ari’s eigen passie komt, en dat het ‘healend’ kan werken. We willen zeker niks forceren. Wij willen hem alvast motiveren om zich voor iets te engageren.

Om verder te gaan met het positieve nieuws, kondigen we graag al enkele nieuwe data aan in onze Breaking Calendar van 2021:

  • Redbull Bc One Belgium: 22 mei, Gent
  • BDSF Belgian Championship Breaking (qualifier EK en WK): 29 mei, Brussel
  • JBL Unbreakable: 18 en 19 september, Antwerpen

Save the dates!

Admir baby
“Volg de journey van Admir op social media: @sir.o83”
Picture by Zoob Alexander Popelier

 

 

Lees ook

Breaking Vlaanderen, de break afdeling van Danssport Vlaanderen, heeft i.s.m. Golazo/Sportizon, de Vlaamse Regering, en de stad Leuven de kandidatuur ingediend om het WDSF Wereldkampioenschap Breaking in 2023 naar Leuven te halen.

Het IOC en de organisatie van Paris2024 hebben definitief bevestigd dat Breaking deel zal uitmaken van de Olympische Spelen te Parijs in 2024. Dat was de laatste beslissing die moest nog genomen worden in een hele reeks van officiële formaliteiten.

Op 21 mei nemen de beste Belgische breakers het tegen elkaar op! Ze strijden voor de titel van Belgian Breaking Champ!

BDSF Belgian Breaking Champ fueled by Jack & Jones
Sint-Niklaas, 't Bauhuis, Slachthuisstraat 60