Madmax & Mighty jim: Road to Paris2024

mad max

De Breaking afdeling van Danssport Vlaanderen gaat het nieuwe jaar in met enkele mooie vooruitzichten. De kogel is door de kerk, Breaking zal definitief deel uitmaken van de Olympische Spelen te Parijs2024. In december 2020 bevestigden het IOC en de organisatie van Paris2024 dit mooie nieuws, een ware primeur voor de breaking community.

 

Met veel trots kunnen we melden dat het Vlaams Olympisch Breaking plan van DSV, in samenwerking met Sport Vlaanderen, zal worden voortgezet en een versnelling hoger schakelt.

Hoofdcoach Breaking, Admir Mirena: “Nu het nieuws officieel is kunnen we er helemaal voor gaan, op dit ogenblik kunnen we nog efficiënter en meer doelgericht te werk gaan. De visie voor dit jaar is groei en ervaring, process is the way. De focus blijft Parijs2024, maar onderweg passeren er verschillende belangrijke mijlpalen om ervaring op te doen, zoals het WK en andere grote internationale competities binnen de breaking scene. Daarnaast blijft het belangrijk om te groeien als ‘Arthlete’, hier heb ik het over de fusie van sport en cultuur. Om succesvol te zijn moeten onze dansers zowel groeien als atleet en als artiest. Hiervoor gaan we te werk volgens onze holistische aanpak waarbij de danser altijd centraal staat. Het draait om hun persoonlijke visie, vrijheid en ‘artistry’. Aangezien breaking relatief nieuw blijft binnen de sportwereld, is het belangrijk om hier juiste keuzes te maken en bruggen te blijven bouwen die de breaking community ondersteunen.”

Twee Vlaamse topdansers van wereldformaat, Maxime Blieck - “Madmax” (22 jaar) en Dimitrios Grigoriou - “Mighty Jim” (22 jaar), komen in 2021 in het “High Performance Program” terecht. Eerder dit jaar mocht Madmax reeds haar voltijds arbeidscontract bij Sport Vlaanderen gaan ondertekenen. Hiermee wordt ze 1 van de 40 Vlaamse topsporters die deze ondersteuning krijgt. Beide dansers zijn meer gemotiveerd dan ooit om hun dromen als professionele danser waar te maken.

“Ik voel me super blessed dat ik de eerste Belgische breaker ben die dit kan waarmaken. Dit is een voorrecht en motiveert mij extra om het harde werk te leveren om ‘the next level’ te bereiken. Dit is slechts het begin!“

B-girl Madmax, geboren te Brugge, kwam in aanraking met breaking in 2012 via enkele jongeren die toen oefende in het treinstation. Momenteel woont ze in de hoofdstad Brussel, waar ze vorig jaar haar diploma communicatiemanagement behaalde aan de Erasmushogeschool.

“Ik ben eigenlijk speciaal voor mijn dans naar Brussel verhuisd, want in Brugge was er niet veel gelegenheid om te gaan trainen en dansen. Nu ik mijn eerste diploma behaald heb, is mijn keuze gemaakt om vanaf dit jaar echt fulltime voor het breaken te gaan en me daar 100% op te focussen.”

Maxime haar dansstijl draait rond altijd zo “fresh” mogelijk zijn. Attitude, stijl en finesse. Elke ronde probeert ze met iets anders te komen, steeds zo creatief mogelijk.

Dimitri, die zowel de Belgische als Griekse nationaliteit heeft, koos in 2019 om via het Vlaams Olympisch Breaking plan voor België uit te komen. Hij groeide op in Griekenland, waar hij in 2007 op school in aanraking kwam met breaking. Tijdens de zomer verbleef hij vaak bij de familie van zijn moeder in Antwerpen, waar hij sinds kind ook trainde en deelnam aan verschillende competities over heel België. Momenteel woont Dimitri terug in Antwerpen, om zich volledig te focussen op zijn dans. Dankzij de professionele en internationale kansen die hij reeds vroeg in zijn danscarrière kreeg, zette hij zijn studies “on hold” en besliste om full time voor en van breaking te gaan leven.

“2021 staat voor mij volledig in het teken van breaking met de focus op competities, die hopelijk terug kunnen doorgaan. Vorig jaar heb ik hard gewerkt met verschillende nieuwe methodes en een andere aanpak dan in het verleden. Ik kijk er enorm naar uit om deze nieuwe versie van mijzelf te presenteren in battles en om resultaten binnen te halen!”

Zijn doel voor de komende jaren is om zoveel mogelijk met breaking bezig te zijn op professioneel niveau. Naast het trainen en de competities, danst Jim ook voor de Rotterdamse “Xclusiv Company” en geeft hij verschillende lessen over heel Vlaanderen.

Naast zijn solocarrière als danser, vertegenwoordigt Dimitri ook met trots zijn groep Blackout crew over heel de wereld. Mighty Jim is een heel explosieve danser, zijn doel is om mensen te intimideren en shockeren met zijn moves. Zelf beschrijft hij zijn dansstijl als “alles of niets”.

Madmax en Mighty Jim zullen vergezeld worden door volgende topdansers, die ook verder opgevolgd en ondersteunt worden via het Vlaams Olympisch Breaking plan.

  • Anthony Delfosse
  • Camine Van Hoof
  • Cis Backeljau
  • David Hendrikx
  • Lars Cams

De dansers en het volledige topsport team breaking kijken alvast uit naar de uitdagingen voor 2021. Nu is het in één recht lijn de voorbereidingen richting Olympische droom verder realiseren.

 

mad max

 

 

 

Lees ook

Afgelopen weekend behaalden onze Belgische dansers enorm goede resultaten op het internationaal gekende break event Outbreak te Slovakije. Ze wonnen meerdere prijzen en haalden onder andere de ‘Rep your country’-titel binnen.

Afgelopen weekend behaalde onze Vlaamse bgirl Madmax brons op de WDSF European Championships te Sochi (Rusland). Waalse bboys TiRock en Lucky behaalden op hun beurt een 10 e en 20 e plaats.

Het IOC en de organisatie van Paris2024 hebben definitief bevestigd dat Breaking deel zal uitmaken van de Olympische Spelen te Parijs in 2024. Dat was de laatste beslissing die moest nog genomen worden in een hele reeks van officiële formaliteiten.